Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Naam: | Mexico HG Altura (Arabica) | ||
Smaak: | Een koffie met een zoete, nootachtige smaak die doet denken aan zijdezachte, geroosterde hazelnoten. Tonen van tropisch fruit geven een extra smaaksensatie.
Zowel de body als de zuurtegraad zijn eerder mild. |
||
Gebruik: | Filterkoffie & Slow Coffee |
||
(louter een advies natuurlijk) |
Oorsprong | De Koffie | |||
Land: | Mexico | Soort: | Arabica | |
Regio: | Deelstaat Veracruz, centraal Mexico | Variëteit: | Bourbon en Cattura | |
Hoogte: | 1.300 - 1.900 meter | Grootte: | 16+ | |
Ondergrond: | vulkanische ondergrond | Verpakking: | Juten zakken van 60kg | |
Regen: | gemiddeld 1.700mm per jaar | |||
Temperatuur: | gemiddeld 25° |
Oogst- en verwerkingsmethode | |
Oogstmethode: | Mix van handgeplukt en machinale pluk |
Wasmethode: | Washed
Deze methode staat ook bekend als het "wet process" of "natte proces". De geplukte koffiebessen worden in een groot waterbad gedaan. De onrijpe bessen komen bovendrijven, de rijpe (en dus bruikbare) bessen zakken naar de bodem. De onrijpe bessen worden uit het water geschept. De volgende stap is ‘verpulvering’. Het verpulveren gebeurt machinaal - de bessen worden tussen vaste en bewegende oppervlakken geperst. Het vruchtvlees en de schil van de vrucht blijven aan de ene kant, de bonen zitten aan de andere kant nog in hun perkament. De afstand van de bewegende oppervlakken wordt constant aangepast zodat de bonen niet beschadigd raken. Daarna worden de bonen gescheiden van ongewenste resten (onvolledige bessen en grotere pulpresiduen) met zeefmachines. Vanuit de zeefmachine gaan de bonen dan verder naar waterkanalen, waar door middel van flotatie een verdere afscheiding van reststoffen (resterende schil,…) plaatsvindt. De volgende stap is de fermentatie. Om deze resterende pulp rond de koffiebonen te verwijderen, worden de bonen in grote gistingstanks geplaatst, waarin de resten door natuurlijke enzymen kunnen worden afgebroken, en vervolgens gemakkelijk kunnen weggespoeld worden. Dit fermentatieproces moet zorgvuldig gecontroleerd worden om ongewenste zure smaken te voorkomen. Voor de meeste koffies duurt deze stap tussen de 24 en 36 uur. Wanneer de fermentatie voltooid is, wordt de koffie opnieuw grondig gewassen met proper water in tanks. De laatste stap van dit ‘wet process’ is het drogen van de koffie, die op dat moment nog 57% vocht bevat. Om het vochtgehalte tot maximaal 12,5% te verminderen, worden de bonen gedroogd in de zon, in een mechanische droger of door een combinatie van de twee methoden. |
Droogmethode: | In een mechanische droger |
Wetenswaardigheden |
HG / Altura: Altura is Spaans voor hoogte en verwijst in de naam van deze koffie naar de grote hoogten waarop deze Mexicaanse koffie wordt verbouwd. Meer dan een half miljoen Mexicaanse families, bestaande uit kleine boeren die 1-5 hectare grond bezitten en enkele middelgrote boeren met een gemiddelde oppervlakte van 25 hectare, zijn actief in het verbouwen van Arabica-koffiebonen van gastronomische kwaliteit. |
is toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad