Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Naam: | Guatemala - Huehuetenango- SHB Attila | ||
Smaak: | Een koffie met een evenwichtige rinsheid en een volle body. De smaak is zoet zoals honing aangevuld met tonen van kruiden en chocolade. In de nasmaak zijn tonen van wijn te proeven. |
||
Gebruik: | Filterkoffie, Slow Coffee & cafetière. Milde espresso |
||
(louter een advies natuurlijk) |
Oorsprong | De Koffie | |||
Land: | Guatemala | Soort: | Arabica | |
Regio: | HueHuetenango, noordwesten van Guatemala | Variëteit: | Bourbon, Caturra en Catuai | |
Hoogte: | 1600-1800 meter | Grootte: | SHB - Strictly Hard Been | |
Ondergrond: | Kalkhoudende bodem | Verpakking: | Juten zakken van 69kg | |
Regen: | tussen 1.200mm en 1.400mm per jaar | |||
Temperatuur: | Gemiddeld 22 graden |
Oogst- en verwerkingsmethode | |
Oogstmethode: | Handgeplukt |
Wasmethode: | Washed
Deze methode staat ook bekend als het "wet process" of "natte proces". De geplukte koffiebessen worden in een groot waterbad gedaan. De onrijpe bessen komen bovendrijven, de rijpe (en dus bruikbare) bessen zakken naar de bodem. De onrijpe bessen worden uit het water geschept. De volgende stap is ‘verpulvering’. Het verpulveren gebeurt machinaal - de bessen worden tussen vaste en bewegende oppervlakken geperst. Het vruchtvlees en de schil van de vrucht blijven aan de ene kant, de bonen zitten aan de andere kant nog in hun perkament. De afstand van de bewegende oppervlakken wordt constant aangepast zodat de bonen niet beschadigd raken. Daarna worden de bonen gescheiden van ongewenste resten (onvolledige bessen en grotere pulpresiduen) met zeefmachines. Vanuit de zeefmachine gaan de bonen dan verder naar waterkanalen, waar door middel van flotatie een verdere afscheiding van reststoffen (resterende schil,…) plaatsvindt. De volgende stap is de fermentatie. Om deze resterende pulp rond de koffiebonen te verwijderen, worden de bonen in grote gistingstanks geplaatst, waarin de resten door natuurlijke enzymen kunnen worden afgebroken, en vervolgens gemakkelijk kunnen weggespoeld worden. Dit fermentatieproces moet zorgvuldig gecontroleerd worden om ongewenste zure smaken te voorkomen. Voor de meeste koffies duurt deze stap tussen de 24 en 36 uur. Wanneer de fermentatie voltooid is, wordt de koffie opnieuw grondig gewassen met proper water in tanks. De laatste stap van dit ‘wet process’ is het drogen van de koffie, die op dat moment nog 57% vocht bevat. |
Droogmethode: | Om het vochtgehalte tot maximaal 12,5% te verminderen, worden de bonen gedroogd in de zon, in een mechanische droger of door een combinatie van de twee methoden. |
Wetenswaardigheden |
Huehuetenango is een van de hoogste en droogste koffieteeltgebieden in Guatemala. In de koelere maanden van het jaar is de regio, dankzij de winden komende van de vlaktes van Tehuantepec in Mexico, beter beschermd tegen de vorst. SHB staat voor Strictly Hard Bean. |
is toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad